Знам, че това ще те изненада ... но няма перфектно еспресо. Но има много чаши с еспресо перфектни по свой начин, и това са онези, които се оценяват отделно от всеки един от нас. 

Във всяка страна еспресото се пие по различен начин. В северните страни хората предпочитат по-леко изпичане на кафето, докато хората на юг предпочитат по-силно кафе, без киселинност и по-горчив вкус. 

Нито италианците, които са експерти по еспресото, не могат да получат идеалното кафе.

В замяна, как можем да получим италианско еспресо, което се смята за най-доброто?

  • температурата на водата за инфузия трябва да бъде между 90 и 95 градуса. Перфектната температура е някъде към 92 градуса. Ако температурата е по-висока, ще получите горчив ефект.
  • варенето трябва да се поддържа между 1,2 и 1,4 бара за еспресо и между 1,0 и 1,2 бара за хидравлични уреди.
  • дозата за кафе трябва да бъде между 6,5 и 7 грама за една чаша.
  • времето за инфузия е между 25-30 мл. за кафе (идеалното количество за еспресо) е 25-30 секунди
  • чашата трябва да е суха и топла (40 градуса). Температурата на кафето, веднага щом се излее в чашата, трябва да бъде 65 градуса

Каймака ви показва дали вашето еспресо е напавено правилно или не.

  • каймака, в перфектното еспресо, има цвят на кафяво фастък към кафяво с ивици на лешниково-кафяв светъл цвят - като козина на тигър. Структурата е фина и с каймак от 2-3 мм. и остава в чашата до 3-4 минути. Каймака е ключов индикатор за качеството на еспресото, защото произлиза от протеини, мазнини, захар и други колоидни вещества, които се срещат при екстракцията. Ако еспресото е направено от зърна Арабика, то ще има горните характеристики, ако е направено от зърна Робуста, каймака ще бъде тъмен, със сив отенак, с по-комплексна текстура, едно "око" в средата и постоянство при по-малки чаши.

Други характеристики:

  • ароматът е пълен и силен
  • тялото е богато и последователно
  • вкусът е балансиран, хармоничен, горчиво-сладък с вкус на плодове, понякога дори на шоколад, ванилия и малко лют
  •  след това вкусът е персистиращ, държи около половин час     

 

Enjoy your perfect italien espresso