Държави производители на кафе:

Боливия, Бразилия, Бурунди, Камерун, Колумбия, Конго, Коста Рика, Еквадор, Доминиканска република, Етиопия, Гана, Гватемала, Хаити, Хавай, Хондурас, Индия, Индонезия, Ямайка, Кения, Мадагаскар, Никарагуа, Панама , Папуа Нова Гвинея, Перу, Салватор, Тайланд, Танзания, Того, Уганда, Виетнам, Кот д'Ивоар.                    

 

ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА:

Базилия – основен износител и водещ производител на кафе Арабика в света, произвежда също така и кафе Робуста (Conilon), кафето се произвежда в 17 държави на федерацията, реколтата се извършва чрез стрипинг, методът на обработка е до голяма степен сух.

Колумбия  - вторият основен износител и производител на кафе Арабика след Бразилия, най-големият производител на кафе Mild в света.

Еквадор - произвежда 50% Арабика и 50% Робуста, Арабика се обработва по мокър и сух метод, докато Робуста само по сухия метод. Еквадор е страна спечелила награди за производство на инстантно кафе.

Коста Рика – с най-малка киселиност с вкус на вино, внася се от Италия, където се използва за еспресо блендове, кафето има сладникав и фин вкус.

Гватемала – кафето от Гватемала е много ароматно. Това което се култивира на ниска надморска височина е сладко, деликатно и ароматно, а това, което се отглежда на висока надморска височина е със средна киселинност към висока и е много добре оценено на  Северноевропейския пазар. Като цяло, кафето идва в блендове, за да задоволи всеки вкус. Гватемала има много разновидности на кафе поради разнообразния си климат, почва и надморска височина.

Хаити – кафето от хаити може да се смята до голяма степен като органично. Кафето има тяло, пълен и балансиран вкус, средна киселинност към ниска, лек аромат.

Боливия – кафеното зърно изглежда добре, киселинността е средна до висока, тя е по-слабо ароматна спрямо кафето от Коста Рика, например, методът на обработка е сух 20% и мокър 80%.