Държави производители на кафе:

Боливия, Бразилия, Бурунди, Камерун, Колумбия, Конго, Коста Рика, Еквадор, Доминиканска република, Етиопия, Гана, Гватемала, Хаити, Хавай, Хондурас, Индия, Индонезия, Ямайка, Кения, Мадагаскар, Никарагуа, Панама , Папуа Нова Гвинея, Перу, Салватор, Тайланд, Танзания, Того, Уганда, Виетнам, Кот д'Ивоар.            

 

Азия

Индия - произвежда както Арабика, така и Робуста. Методът на обработка е както мокър, така и сух. Индия произвежда и серия от специални кафета: Monsoon, Mysore Nuggtes, Robusta Kaapi Royale. Индия е втората държава износител след Бразилия

Индонезия - произвежда както Арабика, така и Робуста. Методът на обработка е както мокър, така и сух. Използва се предимно в блендове за еспресо, поради своето тяло, плътност и шоколадово – лютивия вкус.

Виетнам – до 1980 години Виетнам е страна, която консумира предимно чай. След 1976 г. Виетнам предприема важни стъпки както в отглеждането на кафе, така и в износа, а днес се намира на второ място като производител в света след Бразилия и първия производител на Робуста в света.

Тайланд - 99% производител на Робуста, отглеждана предимно в Южния полуостров. Само 35% -40% се изнася, а останалата част е за вътрешна консумация и за инстантно кафе. Производството на Арабика възлиза на 500 тона годишно, отглежда се по северните хълмове. Обработката на кафето се осъществява по мокрия метод, то е предназначено за домашна употреба. Част от него се изнася и е органично и gourmet.