Държави производители на кафе:

Боливия, Бразилия, Бурунди, Камерун, Колумбия, Конго, Коста Рика, Еквадор, Доминиканска република, Етиопия, Гана, Гватемала, Хаити, Хавай, Хондурас, Индия, Индонезия, Ямайка, Кения, Мадагаскар, Никарагуа, Панама , Папуа Нова Гвинея, Перу, Салватор, Тайланд, Танзания, Того, Уганда, Виетнам, Кот д'Ивоар.       

 

Африка

Етиопия - е страната, където за първи път се култивира кафето, а оттам и по целия свят. Името на кафето идва от Кафа, район в Етиопия, където кафето расте в дивата природа. Отглежда се само кафе Арабика, а методът на обработка е както сух, така и мокър.

Кения - кафето, което Кения изнася, има малко дефекти или няма изобщо. За да се определи неговата стойност, се разделена според вкуса: плодов, пълен, със средна киселинност към висока, с вкус на вино. Кафето в Кения е отлично за блендове.Кения - кафето, което Кения изнася, има малко дефекти или няма изобщо. За да се определи неговата стойност, се разделена според вкуса: плодов, пълен, със средна киселинност към висока, с вкус на вино. Кафето в Кения е отлично за блендове.

Кот д'Ивоар – отглежда се Робуста.

Конго – култивира се Робуста на север, централно и юг и Арабика - на север и на юг

Камерун - 70% Робуста и 30% Арабика, методът на обработка е мокър и сух, зърната на Робуста са тъмнокафяви, зърната на Арабика светлозелен цвят, Робуста има дървесен аромат, а през последните години на мухъл. Поради тези причини често се използва в кафе миксове или кафе машини. Арабиката има висока киселинност, и се използва повечеза  безкофеиново, защото не губи цялата си киселинност и аромат.

Бурунди - 90% Арабика, 10% производство Робуста, Арабиката се култивирана на 1500-2000 м. надморска височина, Робустата се култивирана на 600-800 м. надморска височина, методът на обработка е мокър и полу-мокър.

Гана - годишно произвежда малко количество кафе, качеството му не превъзхожда с нищо другите кафета. Дори се предполага, че част от кафето се внася от Кот д'Ивоар и Того.

Танзания - кафето е основно за износ

Уганда - Робуста: обработено по сух метод, зърното е балансирано, без следи от ферментация, мухъл или други миризми. Има дървесен вкус, понякога пикантен. Уганда произвежда също и Арабика.